Polipropilen

Yüksek Yoğunluklu Polipropilen

Polipropilen

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte pek çok sektörde işi kolaylaştıracak materyaller kullanılmaya başlanmıştır. Gelişen çağlara göre önceleri metal kullanılmaya başlandıysa da sonraları bazı konularda yerini plastik ve bunların türevi olan malzemelere bırakmaya başlamıştır. Bu alanlar genelde metalik malzemenin kullanılmasının çok kritik olmadığı yerler olmaktadır.

Polipropilen günümüzde otomotiv ve gıda sektörleri başta olmak üzere ambalajlama alanında tercih edilmektedir. Özellikle otomotiv sektöründe klima motorları gibi bazı hassas ve metal parçalarla plastik parçaların kombinasyonundan oluşan ekipmanların taşınmasında ve depolanmasında kullanılır. Hem hafif bir araçla taşınma sağlanır hem de taşınan hassas ekipman zarar görmez. Bunun yanı sıra tekstil ve gıda sektörlerinde de kullanımı yaygın olan ve tercih gören bir malzemedir.
 

 Propilen Nedir?

Tanım olarak propilen erime noktası 130 derece yoğunluğu 946 kg./ m3 olan termoplastik poliamiddir. Kimyasal olarak C3H6 bileşiğinin n katı olarak bilinen formüle sahip maddedir. Petrol parçalanırken gaz olarak açığa çıkan ürünün polimerizasyonu sonucu oluşur. Sanayide yaygın olarak kullanımı 1950 den sonra kullanılmaya başlanmıştır. Polietilenden farklı olarak farklı moleküler yapı ve geometriye sahiptir. En yaygın olarak kullanılan türü düşük ve yüksek yoğunluk arasında bir yere sahip olan türüdür. Gevreklik yani kırılganlık açısından optimum düzeye sahiptir. 

ABS gibi mühendislik malzemelerinin yerine kullanılabilir. Düşük bir maliyeti olup iyi bir elektrik yalıtımı sağlar Sürtünme katsayısı düşük ve kimyasal direnci de iyidir. Ancak bazı dezavantajları da mevcuttur. Dış ortam şartlarına çok dayanıklı değildir. Oksitleyici ortama açıktır yanıcıdır ve klor içeren solventlerle de etkileşime girer. Boya ve kaplaması da zordur. Plastik eşyaların yapımında yaygın olarak kullanılır. Plastik tabureler kova askı ve saklama kapları yapımında kullanılır. Bu alanda tercih edilme sebepleri gıda ile kullanımına uygun olmasıdır. Suda yüzebilir olması da ayrı bir avantajdır.

Bazen bazı uygulamalarda kaynakla birleştirilebilir. Bahçe mobilyası yapımında da kullanılır. Bunun haricinde bilinen kullanım alanları beyaz eşya gövdeleri yine beyaz eşyalarda deterjan gözü valiz bavul yapımı elektrikli ev aletleri tıraş kremi tüpleri steril sağlık gereçleri taşıma depolama kapları termos yapımı gibi konulardır. Bunlardan başka gider boruları ve atık su boruları için de kullanım alanları bulunmaktadır. Genelde kullanılan üç tip propilen vardır. Bunlar homopolimer bloco copolimer ve random copolimerdir. Bunlar içerisinde bulunan etilen yüzdesine göre sıralanır.

Etilen yüzdesi ilk versiyonda çok azdır. Diğerlerinde giderek yükselir. Son versiyonda etilen yüzdesi en yüksek olandır. Sıcaklık ve basınca dayanıklıdır Ancak bu versiyonlar da yüksek sıcaklıklarda ve basınçta kullanılırken bu iki parametrenin bu malzemenin ömrünü kısaltacağı bilinmeli buna dikkat edilerek kullanılmalıdır. Aksi takdirde yapılan işlemler teknik açıdan beklentilere uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Uygun Kullanım

Polimer kullanımı her ne kadar yaygınlaşmış ve malzeme bazı katkılarla geliştirilmiş dahi olsa mutlaka uygun yerlerde kullanılmalıdır. Buna bir örnek verecek olursak random polipropilen su giderleri için uygun bir tiptir. Bunun yanı sıra bu tip, polipropilen asitli akışkanlar için de kullanılabilir. Atık su boruları mekanik olarak da bazen büyük oranda zorlamalara maruz kalmaktadır. Polipropilenin bir avantajı da burada ortaya çıkar. Son derece zorlayıcı koşullarda bile her türlü zorlamaya bu materyal mukavimdir. 

Mühendislik açısından bakıldığında az bir dezavantaja sahip olması ve kullanıcısına büyük kolaylıklar sağlaması sebebiyle yaygın olarak pek çok alanda tercih edilen bir materyaldir. Şayet kullanılan malzemeye hijyen belgesi de alınırsa içme suyu için de gönül rahatlığı ile kullanılır. Ancak 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yine de içme suyunda kullanmak açısından sakınca olabilir. Eğer mekanik olarak uzama katsayıları. Çekme mukavemeti de uygunsa yüksek mekanik dayanım gerektiren uygulamalarda da kullanılması için bir sakınca bulunmamaktadır.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Bize mail atabilir veya hemen telefon numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.

info@ilkeplastik.com.tr0212 501 10 61

Bize Ulaşın

Yüksek Kaliteli Polipropilen İhtiyaçlarınız İçin Bize Ulaşın