Polietilen

Yüksek Kaliteli Polietilen

Polietilen

Polietilen Nedir?

Termoplast ürün kategorisine giren polietilen, birçok üründe kullanılmaktadır. Endüstri de kısaca PE diye isimlendirilir. Hammaddesi etilendir. Dallanma tipi, moleküler ağırlık ve kristal yapı, mekanik özellikleri oluşturan özelliklerdir. Neme yani ıslaklığa dayanıklıdır. Dış darbelere dayanıklıdır. Saydamdır.

Esnek ve dayanıklı olmakla birlikte, bu özellikleri değiştirilebilir. Formülü ise C2nH4n+2 aklan maddedir.

Polimerleşme derecesi ‘n’ olarak tanımlanmaktadır. 100 -250000 arası monomer maddesinin birleşme fonksiyonuyla meydana gelir. Düşük monomerli polietilenler 8-100 arası monomer bileşkesinin fonksiyonundan oluşur. Düşük monomerli yani 8-100 monomerli polietilen maddeler genellikle macunsudur. Dallanma fonksiyonu polietilen maddenin yoğunluğu belirler. Dallanma artarsa, yoğunluk düşer, macunsu olur. Muma benzeyen bu macunsu Polietilen, yoğunluğu düşüktür.

Polietilenin Özellikleri

Dış darbelere dayanıklıdır. Dallanma özelliğine göre sert veya yumuşak üretilebilir. Nemli işlerde kullanılabilir. Neme dayanıklıdır. Özellikle, sıvı maddelerin ambalajlanmasında kullanılır. Çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi tahriş edici temizlik kimyasallarının ambalajlanmasında kullanılır. Sert ve dayanıklı olanlar, tahriş gücü yüksek kimyasallar için kullanılabilir. Ülkemizde birçok sektörde kullanılmaktadır.

Polietilen Nerelerde Kullanılır?

Geri dönüştürülebilir olan PE, yani polietilen, temizlik ürünlerinin ambalajlanmasında kullanılır. Çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücü, bulaşık deterjanı, çöp poşeti gibi birçok ürünün ambalajlanmasında, Polietilen maddesi kullanılır. Birincil plastik diye adlandırılan polietilen maddeler, artık plastik olarak adlandırılan, dönüşümlü plastiklere göre, daha sağlam ve daha canlı durur.

Oyuncak sektöründe, birinci plastik olarak imal edilen oyuncaklar, daha kaliteli ve biraz daha pahalı olmaktadır. Bu birincil plastik yani polietilen maddeden yapılmış olan malzemeler, geri dönüşüm sektöründe, geri dönüştürülebilir madde olarak geçer. Temizlik maddelerinin ambalajları birinci plastik yani polietilen maddeden yapılmaktadır. Oyuncaklar gibi, temizlik maddelerinin ambalajları kalitelidir. Otomotiv, mutfak eşyaları, (kova, leğen vb.) gibi eşyalar, poletilen maddesi ile üretilmektedir.

Dayanıklı ambalajlar, yüksek yoğunluklu polietilenden üretilmektedir. Sıvı maddelere ve özellikle kimyasal olarak tahriş gücü yüksek temizlik maddelerinin ambalajlanmasında kullanılmaktadır. Daha yumuşak malzemelerin gerektiği sektörlerde, alçak yoğunluklu polietilen maddeler kullanılmaktadır. Dallanmanın artırılması ile polietilen maddenin yoğunluğu düşmektedir. Böylece daha esnek olmaktadır. Saydam olan ve cama benzeyen polietilen, züccaciye başta olmak üzere birçok sektörde kullanılmaktadır.

Kırılganlığı fazla olan yerlerde, polietilen maddeden yapılan saydam malzemeler üretilir. Böylece kullanışlılığı daha fazladır. Polietilen maddesinde dallanma olayının yükseltilip alçaltılmasıyla birlikte, yoğunluğu yüksek veya düşük malzeme üretimi gerçekleştirilir. Bu üretimde önemli olan, yoğunluğun üretilecek malzeme için yeterli olup olmadığıdır. Kullanım alanına göre üretilen malzemeler, sert veya yumuşak olarak üretilmektedir. Bu nedenle, polietilen maddeler, malzemenin kullanım alanına göre kimyasal uygulamalardan geçirilmektedir.

 Polietilen Maddesinin Çeşitleri:

(Yype) Yüksek Yoğunluklu Pe (Polietilen)

Polietilen hammaddesinin yoğunluğu, dallanma fonksiyonuna bağlıdır. Dallanmanın az olması, yoğunluğun artmasına neden olur. Kristalleşme yüksek oluşur. 0,94-0,97 gr-cm3 yoğunluğa ulaşan polietilen, yüksek yoğunluk polietilen madde olarak tanımlanmaktadır. Yoğunluğun artması, sertleşmeye neden olur.

(Aype) Alçak Yoğunluklu Pe (Polietilen)

Dallanmanın artması yoğunluğun düşmesine neden olur. Hammadde hazırlanırken, kristalleşme sürecinde, alçak yoğunluklu polietilene sebep olan, dallanmalar meydana gelir. Bütil ve etil gruplara ayırdığımız dallanmalar, bazen zincirleme dallanmalara sebep olur. Alçak yoğunluk polietilen oluşumunda yoğunluk 0,90-0,94 gr/cm3 kadardır.

Alçak Yoğunluklu – Çizgisel Polietilen

Rast gele oluşan ve ana hatta oluşan çizgisel polietilendir. Alkali gruba bağlıdır. Yoğunluğu ise 0,90-0,94 gr/cm3’tür. Yumuşak malzeme yapımında kullanılır.

Çok Alçak Yoğunluklu Pe (Polietilen) 

Kısa zincirli dallanma olayı daha fazla olan polietilendir. Yoğunluğu 0,86-0,90 gr/cm3 ‘tür.

İkincil Polimer, Etilen-Vilny Ester

Üretim şekli alçak yoğunluklu gibidir. Üretim esnasında yüksek basınç kullanılır. Dallanmalar daha uzun olmasına karşın kısa zincirlerden oluşur. Asetatlar ana hatlardadır.

İyonomer Polietilen

Akrilik asitin metal tuzu, nötrleştirilmiş olarak, etilen polietilenin, ikincil polimerleştirilmesiyle oluşturulur.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Bize mail atabilir veya hemen telefon numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.

info@ilkeplastik.com.tr0212 501 10 61

Bize Ulaşın

Yüksek Kaliteli Polietilen İhtiyaçlarınız İçin Bize Ulaşın